Vermutech #10
Aquesta setmana, més desconnexió aquest cop al càmping. He començat un nou llibre, però aquest cop no és de ciència-ficció, sinó que és per ampliar coneixements sobre què implica ser un CTO. Es tracta del CTO Toolbox d’en Sergio Gago i, de moment, em sembla interessant. Ja aniré compartint reflexions sobre el llibre aquí.
Enllaçant amb el que vaig comentar a la newsletter #2, sobre el Chat Control, ahir van detenir en Pavel Durov, el CEO de Telegram.
Començo amb algunes recomanacions,
💾 Programari
Kopia és una eina de còpia de seguretat de codi obert per a Linux, Windows i Mac. Permet fer còpies de seguretat encriptades i guardar-les al núvol amb diferents proveïdors com Amazon, Google, etc. També té una opció per utilitzar amb Google Drive i Dropbox.
🤔 Curiositats
EyeChat és un xat on, de manera aleatòria, et connectarà amb una altra persona del món, però només podreu utilitzar els ulls per comunicar-vos. Una experiència peculiar, sens dubte!
📦 Recursos
Capítol sobre salut mental del Podcast de Minimalism, enfocat a la vida laboral. Tot i que normalment escolto tots els episodis que van publicant, aquest m’ha semblat especialment rellevant per compartir.
🌟 El concepte
Tal com vaig dir a la newsletter de la setmana passada, aquesta setmana parlaré del versionat del programari. Si t’hi has fixat, tots els programes que utilitzem habitualment tenen una versió.
Hi ha diferents mètodes de versionar un programari:
La més comuna és la que s’anomena versionat semàntic, on el número de versió es separa en tres parts vX.Y.Z. Cada canvi en aquestes parts indica el tipus de modificació que s’ha fet:
X: Canvi major, normalment incompatible amb versions anteriors
Y: Canvi menor, nova funcionalitat, però continua sent compatible
Z: Correcció d’algun error
Un altre sistema de versionat comú és l’anomenat versionat basat en temps, on la data de publicació del programa forma part del número de versió.
Un exemple d’aquest sistema és Windows, amb versions com Windows 95, 98, 2000...
També tenim Ubuntu, que utilitza l’any i el mes de publicació: 24.04, 24.10, sempre llançant una versió cada 6 mesos.
Com saber quin mètode de versionat fer servir? Si el teu programari va molt lligat a la data i és important saber quan es va publicar, utilitza versionat per calendari. En cas contrari, el versionat semàntic és una bona opció.
A GISCE-TI, per l'ERP que tenim per empreses del sector elèctric, fem servir versionat per calendari i fem una versió cada 4 mesos. Al ser un programari lligat a molts canvis normatius, és important saber en quina data es va fer la versió.
Com a curiositat, vaig descobrir un altre mètode de versionat, el versionat segons l’esforç d’actualització. En aquest cas, la versió ens indica l’esforç necessari per actualitzar.
El mateix autor de l’article que vaig esmentar a la newsletter passada sobre que mai s’ha d’actualitzar, té un altre article molt interessant on es parla de la necessitat d’un altre model de versionat, que combina el versionat per calendari i el versionat semàntic.
💖 Feedback
Si t’ha agradat i em vols ajudar, fes arribar aquest contingut a qui creguis que li pot interessar, i entra al canal de Telegram per comentar la publicació.