Primera setmana de mobilitat amb el cotxe 100% elèctric i, la veritat, estic molt content. Sembla que a la gent li fa por quedar-se sense bateria, però jo ho trobo molt còmode: arribes a casa, endolles, i l’endemà el tens a punt. No cal passar per cap gasolinera (bé, amb trajectes llargs es complica una mica més, ja explicaré l’experiència aquest estiu). Però pel meu dia a dia, que sol ser de 40-70 km com a màxim, un elèctric és la millor opció. De fet, fins ara conduïa un Lynk&Co 01 amb 72 km d’autonomia elèctrica i pràcticament només feia servir això. Ara en tinc un amb uns 480 km d’autonomia.
En l’àmbit professional, he començat a definir un nou tipus de vista pel nostre sistema ERP: una vista tipus “kanban”. Ens hem inspirat en diversos llocs, els més típics com Jira, Trello, GitHub Projects, però també un que estem començant a fer servir mentre no tenim el nostre acabat: KanbanFlow.
Començo amb algunes recomanacions,
💾 Programari
Magic Wormhole: Comparteix fitxers fàcilment amb altres persones, d’una forma ràpida i segura.
🤔 Curiositats
Ping-clock: Expliquen com han fet un “rellotge” que marca el ping contra un host, amb una estètica molt ben trobada.
📦 Recursos
Una pàgina molt útil sobre com ser més eficient a l’hora de demanar ajuda o fer reunions: No “hello”, no “quick call”, “no agenda” meetings. Si et trobes sovint en aquestes situacions, pots compartir aquest enllaç com a referència.
🌟 El concepte
Aquesta setmana vull compartir un concepte que potser ja t’has trobat si has treballat amb servidors HTTP o caches, però que sovint passa desapercebut: els ETags.
Quan visites una web, el navegador desa alguns fitxers per no haver-los de descarregar cada cop. Però, com sap si han canviat? Aquí entra en joc l’ETag (Entity Tag), una mena d’empremta digital per a cada recurs.
Quan el servidor envia un fitxer, pot incloure una capçalera ETag: "abc123"
. Si tornes a demanar aquell fitxer, el navegador diu: “encara tinc la versió abc123
, ha canviat?”. Si no ha canviat, el servidor respon amb un 304 Not Modified i no envia res més. Estalvi d’amplada de banda, resposta més ràpida, menys càrrega per al servidor.
Aquest codi 304, del qual ja vaig parlar al número #39, és un dels codis HTTP menys coneguts però molt útils. I si recordes el número #37, on parlava de què és una API, els ETags són un d’aquells detalls que poden marcar la diferència quan dissenyes serveis eficients i ben pensats.
Tot i això, cal generar l’ETag de forma consistent. Si inclous elements com la data o l’ID del servidor, l’empremta serà diferent cada cop i perdràs l’efecte.
Si estàs desenvolupant una API o servei web, afegir suport per a ETags és una millora senzilla que val molt la pena. I si tens curiositat per aprofundir-hi, aquest article explica molt bé els detalls tècnics i bones pràctiques:
👉 https://rednafi.com/misc/etag_and_http_caching/
💖 Feedback
Si t’ha agradat i em vols ajudar, fes arribar aquest contingut a qui creguis que li pot interessar, i entra al canal de Telegram per comentar la publicació.
Ping clock és una meravellosa genialitat <3