Ja fa temps que utilitzo de forma diària eines basades en intel·ligència artificial, i la veritat és que no deixen mai de sorprendre’m. Les dues que utilitzo són ChatGPT, que és molt generalista però serveix gairebé per tot: et pot fer trencar ràpidament la barrera d’entrada, donar-te uns primers passos o fer de segona opinió. Li pots passar textos, codi, idees… i et dona punts de vista que potser no havies considerat. L’altra és Copilot, integrada amb l’editor de codi: també és útil i fa força feina, tot i que encara em costa força que faci les coses de zero com jo voldria.
Però ara ha arribat la nova... Fa un temps que Google ha “incorporat” a les comptes d’empresa la seva eina d’intel·ligència artificial, Gemini, i se suposa que està integrada (🤔) amb totes les seves aplicacions.
La meva primera idea va ser: en comptes de fer servir ChatGPT per escriure i anar divagant, fer-ho directament amb Gemini i que aquest escrigui directament a Google Docs, com fa Copilot amb el codi. Doncs... quin xurro d’experiència. Només hi ha un xat incorporat, que a més no entén el català i pràcticament no em va poder ajudar amb res. Una experiència desastrosa.
Perquè no sé tu, però jo amb el ChatGPT li parlo sempre en català, i m’entén perfectament!
Començo amb algunes recomanacions,
💾 Programari
Notetime: Un bloc de notes molt simple, però amb un detall curiós: cada nota porta automàticament el seu timestamp. Ideal per apuntar idees ràpides amb context temporal.
🤔 Curiositats
Un article interessant on, a través d’enginyeria inversa, s’ha aconseguit executar codi C i JavaScript dins de ChatGPT. Un exemple pràctic i actual de com estirar d’un fil pot portar-te molt més lluny del que semblava.
📦 Recursos
Visor d’algoritmes: Un visualitzador interactiu d’estructures de dades i algoritmes informàtics. Pots veure com funcionen pas a pas, per exemple com s’ordenen els elements amb diferents tècniques.
🌟 El concepte
A la secció de curiositats d’avui es parla d’un cas pràctic d’enginyeria inversa. I aprofitant-ho, em sembla un bon moment per explicar què és exactament.
L’enginyeria inversa és l’art de desmuntar per entendre. En el món del programari, sovint significa analitzar una aplicació, una llibreria o fins i tot un dispositiu per saber com funciona, sense tenir accés al codi font original.
Per què ho faries? Per aprendre, per recuperar funcionalitats antigues, per garantir compatibilitat, per detectar vulnerabilitats o senzillament per curiositat.
Hi ha eines que faciliten aquest procés: Ghidra (de la NSA i de codi obert), Binsider (de la qual en vaig parlar al Vermutech #18), o Radare2, una eina molt potent per analitzar binaris i fer debugging, creada per pancake, un hacker català molt respectat dins l’escena del reverse engineering.
L’enginyeria inversa també té un vessant cultural important: molts videojocs antics, sistemes operatius i peces de programari clàssic han pogut ser preservats gràcies a persones que han desxifrat el funcionament de màquines i codi obsolet.
💖 Feedback
Si t’ha agradat i em vols ajudar, fes arribar aquest contingut a qui creguis que li pot interessar, i entra al canal de Telegram per comentar la publicació.
Jo sempre li parlo català a la IA, EXCEPTE (hehehe havia d'haver un cas que no) quan la uso per a desenvolupament, que prefereixo parlar-li en anglès i així practico :)