Aquesta setmana estem a punt de fer fumata blanca amb el procés de selecció d’una persona per començar a estructurar la gestió de projectes. També estem acabant de testejar l’actualització a l’última versió del nostre framework de frontend (Ant Design), que esperem que la setmana vinent ja arribi a tothom.
Cada vegada disfruto més triant els continguts i enllaços d’aquesta newsletter. De fet, tinc tot un sistema on acumulo, per temes, coses per publicar. Potser al pròxim número, en comptes de fer “El concepte”, explicaré com m’ho organitzo :)
Començo amb algunes recomanacions,
💾 Programari
Docs: una altra alternativa a Notion, aquest cop impulsada pel govern francès i alemany. Una molt bona iniciativa sota l’eslògan Gov ❤️ open source. Al Vermutech #43 ja vaig compartir una altra alternativa, així que ara tens més opcions a considerar.
🤔 Curiositats
Timeportal: fa uns dies que hi jugo amb alguns amics. Cada dia hi ha un nou repte de 5 rondes: a cada ronda es presenten 4 animacions curtes d’un fet històric rellevant i cal situar-lo en el temps i al mapa. Com més precís siguis, més punts guanyes! Tot està generat amb IA.
📦 Recursos
Metacheck: si estàs treballant en una web i vols saber com es veurà quan comparteixis l’enllaç a diferents xarxes socials. També et deixo aquí una guia amb tot el que cal saber per fer la previsualització d’enllaços.
🌟 El concepte
Aquesta setmana et vull parlar de Kanban, un sistema de gestió del treball que sovint es presenta com un tauler amb post-its, però que en realitat és molt més profund. Kanban és una manera de fer fluir el treball d’una forma visual, sostenible i adaptada al ritme real de cada equip.
El millor exemple que he llegit últimament sobre què és realment Kanban ve d’aquest article de Pawel Brodzinski. Imagina’t una prestatgeria plena de tetrabricks de llet. Quan algú agafa l’últim, aquest té enganxat un post-it groc que diu “compra llet”. No hi ha alarmes ni aplicacions: només una senyal clara que activa una acció quan toca. Això és Kanban en estat pur. Una indicació senzilla, visual i efectiva que evita la sobrecàrrega i manté el sistema en equilibri.
Els tres pilars bàsics de Kanban són:
Visualitzar el treball: saber què s’està fent i què no.
Limitar el treball en curs (WIP): no fer més coses alhora del que podem assumir.
Millorar contínuament: observar i ajustar el sistema a mesura que canvien les necessitats.
És per això que, a molts equips (com també a GISCE-TI), Kanban s’ha convertit en el sistema majoritari de treball. Permet veure amb claredat l’estat real del flux i prendre decisions basades en la capacitat, no en la pressa.
Si tens curiositat per descobrir altres maneres de gestionar funcionalitats i desenvolupament de producte, et recomano aquest article amb enfocaments alternatius: Product development processes you might not have heard of
Hi trobaràs metodologies com Shape Up, el No Backlog Approach o cicles simples com Plan > Build > Ship, que també posen les persones i el context al centre del sistema.
💖 Feedback
Si t’ha agradat i em vols ajudar, fes arribar aquest contingut a qui creguis que li pot interessar, i entra al canal de Telegram per comentar la publicació.